Következő élő közvetítésünk november 9-én, csütörtökön 17 órától:
Lelik László:
Mitől illatoznak fűszereink, avagy a kapcsolt analitikai módszerek alkalmazása
("ELTE Alkímia ma" előadássorozat)
Az élelmiszerek lényeges jellemzője azok íze, illata és kinézete, amely tulajdonságok a beltartalmi értékek fontos összetevői. Különösen igaz ez pl. a fűszerekre, amelyeket kifejezetten ezen szempontok miatt adunk ételeinkhez. Az előadás bemutatja az íz- és az illatanyagok érzékszervi és műszeres meghatározásának elveit és lehetőségeit. Érdekes példák segítségével szemlélteti azok kémiai összetétele és érzékszervi tulajdonságai közötti kapcsolatokat. Kitér a vegyületek egészségre gyakorolt hatásaira, ahogy Hippokratész mondja: "Gyógyszered legyen az ételed, s ételed legyen a gyógyszered".
(Az előadó Dr. Lelik László egyetemi docens, a Szent István Egyetem oktatója, az MKE Tömegspektrometriai Társaságának elnöke.)
Az előadás helyszíne: az ELTE TTK lágymányosi északi tömbjében (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A), az Eötvös teremben (földszint 0.83 terem). A teremhez további bejárati lehetőség: az 1. emelet 1.67-es vagy 1.68-as ajtón.
Az előadássorozat internetes közzététele és élő közvetítése a "Belépő a tudás közösségébe" című, EFOP-3.4.4-16-00006 azonosító számú projekt keretein belül valósult meg.