– tudományos tartalomsugárzás az interneten


 
GW a Facebook-on   >>>     <<<

Közvetítési eseménynaptárunk:

^^^^^^
Októberi közvetítéseink és archívumuk


  • 2017. november 3. (P) 18 órától:
    A Magyar Tudomány Ünnepe Tatán előadássorozat
    dr. Dorotovič Ivan, csillagász: Az ógyallai csillagászat múltja, jelene és jövője

  • 2017. november 7-8. (K-Sze) 9 órától:
    XXVI. Magyar Minőség Hét konferencia
    A változás pozitív aspektusai

  • 2017. november 9. (Cs) 17 órától:
    ELTE "Alkímia Ma" előadássorozat:
    Lelik László: Mitől illatoznak fűszereink, avagy a kapcsolt analitikai módszerek alkalmazása

  • 2017. november 9. (Cs) 18 órától:
    Csopa Mesterséges Intelligencia Műhely:
    Botos Csaba: A magától tanuló gép - a Coelho idézetgenerátortól az etikus tanításig

  • 2017. november 10. (P) 16 órától:
    ELTE Észbontogató - kémiai kísérletek:
    Róka András: A lélekig hatoló tűz

  • 2017. november 10. (P) 18 órától:
    A Magyar Tudomány Ünnepe Tatán előadássorozat
    Dr. Garai Zoltán, csillagász: Széteső exobolygók a Kepler űrtávcső adatbázisából

  • 2017. november 11. (Szo) 10 órától:
    BME MRC Műszaki Nap 2017

  • 2017. november 14. (K) 18 órától:
    Tudományos Csopa Cafe:
    Dr. Helik Ferenc hatósági főállatorvos: Hamisítás-csalás és szándékos ártó cselekmények az élelmiszerláncban

  • 2017. november 14. (K) 18 órától:
    Numizmatikai előadássorozat:
    Töreki Milán:
    Az érme mint az emlékezetpolitika tükre - a szlovák pénzverés a kezdetektől napjainkig

  • 2017. november 15. (Sze) 18 órától:
    Csillagászati hónap Esztergomban:
    Dr. Kóspál Ágnes: A csillagok láthatatlan fénye

  • 2017. november 16. (Cs) 17 órától:
    ELTE "Atomoktól a csillagokig" előadássorozat:
    Dávid Gyula: Szimmetriák és reaktorok (Wigner emlékelőadás)

  • 2017. november 20. (H) 10 órától:
    Planetáriumok és bemutató csillagvizsgálók szerepe az oktatásban - VI. workshop
    Pécs

  • 2017. november 21. (K) 17 órától:
    Csopa SzTK - Szeniorok Tudományos Klubja:
    Gyulai József szilárdtestfizikus
    Út a nanotudományokhoz

  • 2017. november 22. (Sze) 18 órától:
    Csillagászati hónap Esztergomban:
    Nagy László: Az űrkutatás hőskora - 60 éve repült a Szputnyik 1.

  • 2017. november 23. (Cs) 17 órától:
    ELTE "Alkímia Ma" előadássorozat:
    Mező Gábor: Gyógyszerkutatás a kutató szemszögéből

  • 2017. november 23. (Cs) 18 órától:
    Csopa Science Pub előadássorozat:
    Babity Máté, V. éves orvostanhallgató: Sport és egészség?

  • 2017. november 24. (P) 16 órától:
    ELTE Észbontogató - kémiai kísérletek:
    Róka András: A három testőr

  • 2017. november 24. (P) 18 órától:
    A Magyar Tudomány Ünnepe Tatán előadássorozat
    Dr. Kolláth Zoltán: Csillagászat és kultúra

  • 2017. november 27. (H) 20 órától:
    VCSE Virtuális Klub:
    Tepliczky István: Rodeó a derültség nyomában - amerikai napfogyatkozás 2017

  • 2017. november 28. (K) 18 órától:
    Hajmási József előadássorozat (Szfvár):
    Hargitai Henrik: Bolygófelszínek térképezési kérdései kartografiai szempontból

  • 2017. november 28. (K) 18 órától:
    Csopa GEOlab előadássorozat:
    Böszörményi Sándor: Geológiai kincsvadászat hazánkban

  • 2017. november 29. (Sze) 18 órától:
    Csillagászati hónap Esztergomban:
    Zsombok Gábor: Az űrhajózás hőskora - Gagarintól a Holdprogramig

  • 2017. november 30. (Cs) 17 órától:
    ELTE "Atomoktól a csillagokig" előadássorozat:
    Róka András (ELTE TTK, Kémiai Intézet): A "Matrjoska-elv" (a folyamatok egymásra épülése)

  • 2017. november 30. (Cs) 18 órától:
    Csopa Traffic Indóház előadássorozat:
    Hámori Ferenc, főszerkesztő: Tények, talányok - Matuska Szilveszter és a biatorbágyi merénylet


    Decemberi közvetítéseink   >>>>>




    GW-Arch - korábbi adásaink
    letölthető archívuma:


  •  

    Következő élő közvetítésünk november 9-én, csütörtökön 17 órától:

    Lelik László:
    Mitől illatoznak fűszereink,
    avagy a kapcsolt analitikai módszerek alkalmazása

    ("ELTE Alkímia ma" előadássorozat)


    Az élelmiszerek lényeges jellemzője azok íze, illata és kinézete, amely tulajdonságok a beltartalmi értékek fontos összetevői. Különösen igaz ez pl. a fűszerekre, amelyeket kifejezetten ezen szempontok miatt adunk ételeinkhez. Az előadás bemutatja az íz- és az illatanyagok érzékszervi és műszeres meghatározásának elveit és lehetőségeit. Érdekes példák segítségével szemlélteti azok kémiai összetétele és érzékszervi tulajdonságai közötti kapcsolatokat. Kitér a vegyületek egészségre gyakorolt hatásaira, ahogy Hippokratész mondja: "Gyógyszered legyen az ételed, s ételed legyen a gyógyszered".

    (Az előadó Dr. Lelik László egyetemi docens, a Szent István Egyetem oktatója, az MKE Tömegspektrometriai Társaságának elnöke.)



    Az előadás helyszíne: az ELTE TTK lágymányosi északi tömbjében (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A), az Eötvös teremben (földszint 0.83 terem). A teremhez további bejárati lehetőség: az 1. emelet 1.67-es vagy 1.68-as ajtón.

    Az előadássorozat honlapja: http://www.chem.elte.hu/alkimia_2017_18



      Az előadássorozat internetes közzététele és élő közvetítése a "Belépő a tudás közösségébe" című, EFOP-3.4.4-16-00006 azonosító számú projekt keretein belül valósult meg.    



    Közvetítésünk partnere a




    © GalileoWebcast.hu - 2009-tol napjainkig
    info & galileowebcast.hu

    Kattintás az oldalon 2014.09.19-e óta: