Élő közvetítésünk május 4-én, csütörtökön 17 órától:
Sarkadi Livia:
XXI. századi kihívások az élelmiszer-minőség és élelmiszer-biztonság területén
(ELTE "Alkímia ma" előadássorozat)
Az élelmiszerek, élelmiszer alapanyagok megfelelő minőségű, biztonságos előállítása a globális környezeti változások között nagy kihívást jelent az agrárgazdaság számára. Az élelmiszeriparnak is számos feladattal kell szembenéznie, hogy megfeleljen az állandóan változó fogyasztói igényeknek. A világszerte bekövetkezett társadalmi, gazdasági és környezeti változások mellett a pandémia felerősítette a szemléletváltás szükségességét az élelmiszer-politikában is. Annak érdekében, hogy az élelmiszer-minőség és élelmiszer-biztonság az egész élelmiszer-ellátási láncban, a termőföldtől az asztalig, megtartható legyen, jobb együttműködés szükséges az agrárgazdaság, az élelmiszeripar és a tudományos műhelyek között. (Az előadó Sarkadi Livia vegyészmérnök, a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem (MATE) egyetemi tanára, a Magyar Kémikusok Egyesülete Intézőbizottságának elnöke)
A kísérleti részben Tüdős Éva: Eszünk, iszunk, emésztünk - a kémikus szemével. A kísérletező az Óbudai Árpád Gimnázium kémia-matematika szakos tanára, vegyész.
Az előadás helyszíne: az ELTE TTK lágymányosi északi tömbjében (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A), az Eötvös teremben (földszint 0.83 terem). A teremhez további bejárati lehetőség: az 1. emelet 1.67-es vagy 1.68-as ajtón.