Következő élő közvetítésünk szeptember 30-án, csütörtökön 17 órától:
Eke Zsuzsanna:
Amikor az élelmiszerek és a műanyagok találkoznak
(ELTE "Alkímia ma" előadássorozat)
Bár környezetvédelmi szempontok miatt a műanyagok megítélése egyre rosszabb, mégis az életünk számos területén meglehetősen nagy mennyiségben használjuk azokat. Élelmiszereinkkel is rengeteg alkalommal kerülnek érintkezésbe. Változatosságuk ezen a téren is óriási: lehetnek csomagolóanyagok, tárolóedények, konyhai eszközök; lehetnek egyszer vagy többször használatosak, átlátszóak, fehérek, színesek, alaktartóak, hajlékonyak stb. Azt azonban mindegyiktől elvárjuk, hogy biztonságosak is legyenek. Azaz ne adhassanak át az élelmiszereknek anyagokat olyan mennyiségben, mely veszélyeztethetné az emberi egészséget, vagy elfogadhatatlan változást idéznének elő azok összetételében, esetleg érzékszervi tulajdonságaiban. Az előadásban arról lesz szó, hogy mi befolyásolja ennek az anyagátadásnak a mértékét és milyen eszközök állnak rendelkezésünkre ennek vizsgálatára. (Az előadó Dr. Eke Zsuzsanna, az ELTE Kémiai Intézetének adjunktusa, a Wessling kihelyezett laboratóriumának (EKOL) vezetője)
A kísérleti rész: Fecske Dóra, Petróczy Anna, Bajcsi Áron
A polimerek kapcsán sokak számára leginkább a belőlük készülő tömegműanyagok jutnak eszükbe, de a polimerek ennél jóval sokszínűbbek és sokoldalúbbak. A bemutatott kísérletek során bepillantást engedünk a polimerekkel kapcsolatos kutatásokba. (A kísérletezők a Természettudományi Kutatóközpont Polimerkémiai Kutatócsoportjának tagjai.)