Következő élő közvetítésünk február 18-án, csütörtökön 17 órától:
Elek János:
A gyenge sörök hol készülnek? - avagy a láger sörpiac pillanatfelvétele közeli infravörös spektroszkópiával
(ELTE "Alkímia ma" előadássorozat)
Különböző szeszesitalok többváltozós elemzésen alapuló földrajzi eredet szerinti csoportosítását vagy minőség-ellenőrzését több szerző publikálta. A most bemutatott munka célja a hazai ipari léptékű sörgyárak láger sör termékpalettájának összehasonlító elemzése volt. Első megközelítésben, mindenféle előzetes információ felhasználása nélkül azt vizsgáltuk, hogy pusztán a NIR spektrumok alapján megfigyelhető-e bármilyen spontán mintaképződés - csoportosulás - az adathalmaz elemei, azaz a sörök közt. Azt vártuk, hogy a sörminták fajta szerint csoportosulnak, de választ szerettünk volna kapni arra kérdésre is, hogy gyártók szerint csoportosíthatóak-e a termékek. És itt jött egy nem várt eredmény... A fenti kérdést tovább boncolva érdekes volt annak vizsgálata is, hogy a hazai sörök - teljesen szubjektív, általunk történő kóstolásos érzékszervi osztályozását alapul véve - inkább gyártó, vagy minőség szerint mutatnak spektrális hasonlóságot.
(Az előadó Dr. Elek János vegyész, analitikus, a Science Port Tudományos Tanácsadó Kft. ügyvezetője.)